Home Page

Icon   HALF MILJOEN WERKNEMERS WORDT GEPEST
Icon   E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

Een half miljoen Nederlandse werknemers is de laatste drie jaar gepest op het werk. Dat is liefst acht procent van de beroepsbevolking, zo blijkt uit een gisteren gepresenteerd onderzoek van de FNV.

De vakcentrale is geschrokken van de uitkomsten."We wisten wel dat het pesten een serieus probleem is, maar niet dat de omvang ervan zo groot is", laat een woordvoerder van de FNV weten.

De FNV wil een gedragscode om het pesten de kop in te drukken. Daar horen volgens de vakcentrale straffen bij. In het uiterste geval moet een bedrijf daders kunnen ontslaan.

Pesten kan uiteenlopen van beledigen, negeren en ongewenste grappen tot roddelen en het laten opknappen van vervelende karweitjes. Fysieke bedreigingen komen zelden voor. Getreiter is er in elk bedrijf. Alleen in kleine ondernemingen komt het minder vaak voor.

Mannen zijn bijna even vaak de dupe van pesten als vrouwen. Vier vijfde van de daders zijn collega's. In 40 procent van de gevallen zijn leidinggevenden de boosdoener.

De gevolgen van pesterijen kunnen zeer ernstig zijn. Vooral de gezondheid gaat er onder lijden. Slachtoffers krijgen hoofdpijn en slapen slecht. Op den duur kunnen ze zo ziek worden dat ze in de wao terecht komen.

Bron: De Telegraaf


Terug