Home Page

Icon   COLLEGA'S PESTTEN ONZE ZOON DE DOOD IN
Icon    E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

St. Joris-Weert

,,We willen openlijk getuigenis afleggen over de zelfmoord van onze zoon en enig kind. Niet om van hem een martelaar te maken. Wel om duidelijk te maken tot wat pesterijen op het werk kunnen leiden. De dood van David mag niet nutteloos zijn. Het mobbing-probleem moet dringend en ernstig worden aangepakt." Firmin en Marie-Claire Van G. uit St. Joris-Weert zijn de ouders van de 22 jarige postman David, die zich dinsdagochtend jongstleden te Oud-Herverlee onder een trein wierp. Omdat hij, zoals bleek uit zijn korte afscheidsbrief, de verregaande pesterijen van "een kliekje collega's" op het postkantoor van Wezembeek niet langer aankon.

,,David was ťťn van de velen. Steeds meer mensen worden vandaag de dag op de werkvloer tot wanhoop gedreven", zegt ook Josy Claes als voorzitter van de ABP Helpende Handen. APB staat voor Anti Pest Beweging en werd twee maanden geleden opgericht. In die korte tijdsspanne kreeg de hulpgroep al bijna 200 meldingen binnen van mobbing-slachtoffers. Mobbing is een begrip dat overwaaide uit Amerika en betekent letterlijk: belaagd worden door een meute of bende. Opmerkelijk in de jonge statistieken van "Helpende Handen" is dat 80 procent van de gesignaleerde pesterijen uit de sector "openbare diensten" komen.

Zwaar geleden.
Het tragische verhaal van jonge postbode David Van G. is volgens de APB-voorzitter een sprekend voorbeeld van wat "de collega's" elkaar durven aandoen. ,, Nooit zal ik kunnen beschrijven hoe zwaar hij onder die pesterijen heeft geleden", mijmert moeder Marie-Claire, vijf dagen na de zelfmoord van haar zoon. ,,Maandenlang heeft mijn kind in een hel geleefd." David, die hotelschool volgde, koos in maart vorig jaar voor een loopbaan bij de Post. Hij werd bode in het Brabantse Huldenberg. De job beviel hem uitermate. In februari van dit jaar werd hij onverwacht overgeplaatst naar Wezembeek. ,,Daar liep het van meetal aan mis", vertelt vader Firmin. ,,Een kliekje van drie, vier man viseerde hem, bespotte en pestte hem op alle denkbare manieren. Daar zijn getuigen van, want niet alle collega's van David keurden goed wat er gebeurde. Ik hoop dat deze getuigen ons verder blijven steunen. We zijn immers vast van plan een juridische klacht wegens kwaadwillige beledigingen tegen de pesters in te dienen."

Totaal weerloos
Buitenstaanders vragen zich af waaruit zo'n pesterijen zoal bestaan. De getroffen ouders Van G. leggen uit: ,,David was een grote, corpulente jongen, 130 kilo zwaar. Om in Wezenbeek zijn postronde af te werken, had hij zich met eigen spaarcenten een bromfiets gekocht. Daar begon het al mee: ze scholden hem uit voor ,,leegganger". Toch kreeg David als nieuweling het zwaarste pak van allen rond te dragen, met als gevolg dat hij in het sorteren en bestellen achterop raakte. Met weer andere sportlitanieŽn als gevolg. Zo ging het dag aan dag, van kwaad tot erger. Tot David afknapte. Hij raakte zo gestresseerd dat hij dertig kilo afviel. "Er is nog een goeie kant aan mijn miserie", probeerde hij zichzelf te troosten. Maar er volgde een zware depressie die hem ziek en totaal weerloos maakte."

Ziekteverlof
DrieŽneenhalve maand bleef David met ziekteverlof. Vorige maandag, 16 oktober, moest hij opnieuw aan het werk. Het vooruitzicht beangstigde hem. De huisarts waarschuwde de ouders dat David zelfmoordneigingen vertoonde. ,,We hebben met hem gepraat, hem moed ingesproken zoveel we konden", zegt moeder Marie-Claire. ,,Maar ten slotte vond hij zelf ook dat hij moest doorbijten. Maandagochtend lukte het niet en verliet hij, na tien minuten, het kantoor om te gaan ronddolen. Dinsdagochtend, om kwart voor vijf, vertrok hij opnieuw."

Waarom doorgaan?
Maar in plaats van naar het postkantoor in Wezembeek te rijden, reed David naar het station van Oud-Heverlee. Een kilometer verderop wierp hij zich onder een trein. Op zijn kamer thuis liet hij een briefje achter waarop te lezen stond: ,,Heb er genoeg van. Waarom er nog mee doorgaan? David."

Bron: Het Laatste Nieuws

23 oktober 2000


Terug