Home Page

Icon  GEVOLGEN VAN PESTERIJEN NOG STEEDS ONONTGONNEN
      TERREIN

Icon   E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

EINDHOVEN - Onzekerheid, faalangst, wantrouwen, een gebrek aan assertiviteit, vluchtgedrag, buikpijn, hyperventilatie, depressies en zelfmoordneigingen. Een bepaald deprimerende opsomming van de gevolgen van pesten. Gesprekspartner is een van de zes deelnemers aan de zelfhulpgroep pesten in Eindhoven. Op 18 november houden ze in het pand Informele Zorg aan het Bomanshof in Eindhoven een landelijke themadag voor volwassenen die nog altijd achtervolgd worden door langdurige en stelselmatige pesterijen in hun jeugd.

"Het gaat om duizenden mensen", is de overtuiging van de man uit de Eindhovense zelfhulpgroep, die uit zelfbescherming per se anoniem wil blijven. De wonden zijn nog altijd niet geheeld. Vijfentwintig keer zijn ze inmiddels met zijn zessen bijeen geweest, maar er is nog volop gespreksstof. "Voor mij is het het feest van herkenning", zegt hij. "Het samenzijn met lotgenoten geeft inzicht in wat er allemaal gebeurd is." Hij zegt zich gelukkig te prijzen niet fysiek gepest te zijn. Hij kent talloze verhalen uit de groep over mishandelingen en aanrandingen. Hij is meer het slachtoffer geweest van schelden, buitengesloten worden en niet meetellen. De gevolgen zijn voor iedereen anders, zegt hij, maar bij de meesten zie je tot in lengte van jaren verschijnselen van onzekerheid, faalangst en een structureel wantrouwen naar anderen. En als dan iemand het vertrouwen krijgt, leidt dat weer vaak tot te hoge verwachtingen.

De Eindhovense zelfhulpgroep is de enige in het land, maar ook voor de reguliere hulpverlening zijn de gevolgen van pesten nog een onontgonnen terrein, zegt hij. Hij weet van een meisje dat van een psycholoog het advies kreeg: ga maar eens stappen, laat je maar eens goed versieren. "Hij vond het allemaal maar flauwekul." "Het blijkt ook erg moeilijk een spreker te vinden voor onze themadag. Ook dat illustreert hoe onbekend de hulpverlening is met de opvang van pest-slachtoffers." Met de thema-dag hoopt hij de reguliere hulpverlening handvatten te kunnen aanreiken. In de tussentijd blijft de zelfhulpgroep voor hem een uitstekend alternatief.

Bron: Brabants Dagblad


Terug