Home Page

Icon   PESTKOPPEN WORDEN MANAGER OF GANGSTER
Icon   E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

LONDEN - Pestkoppen zijn slim, koel en weten anderen goed te manipuleren. De kans dat zij het ver schoppen in de maatschappij is groot. Deze stelling kwam naar voren tijdens een conferentie van de Britse Vereniging voor Psychologie in Londen.
Pestkoppen begrijpen doorgaans heel goed wat zij hun slachtoffers aan doen. Als hun sociale vaardigheden goed worden begeleid, dan kunnen zij een succesvol leven tegemoet zien, zei de Britse psycholoog Jon Sutton.
Het feit dat die kinderen vaak slimmer zijn, goed doorhebben wat zich in het hoofd van anderen afspeelt en daar manipulerend mee omgaan, kan betekenen dat zij goede managers kunnen worden. "Het zou interessant zijn om een aantal managers een vragenlijst te geven en uit te vinden of zij anderen pestten op school", aldus Sutton.
Maar volgens hem werkt de aanpak die veel scholen hanteren om het pesten tegen te gaan, juist averechts, omdat de pestkoppen hun slachtoffertjes juist leren efficiŽnter te manipuleren. Volgens de testen die kinderen te maken kregen, doen de pestkoppen het cognitief goed. Emotioneel scoren zij echter laag. "Daarom moeten zij op dat gebied worden geholpen." Uit onderzoek is gebleken dat pestende kinderen vier keer zo veel kans hebben om later in het criminele circuit terecht te komen.

Verzet

Meer aandacht moet ook gaan naar degenen die het in de klas opnemen voor de slachtoffers. Vaak zijn dat rustige, maar populaire kinderen. "De stille meerderheid in de klas zou meer moeten worden gestimuleerd om het pesten tegen te gaan."
Sutton deed samen met een aantal collega's onderzoek naar het gedrag van 72 kinderen tussen zeven en elf jaar op drie scholen. Aan de hand van hetzelfde onderzoek kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat kinderen die thuis worden verwaarloosd en overmatig gestraft, vaker pesten op school.
Het onderzoek is nog niet afgesloten. De psychologen willen het gedrag van nog eens 200 kinderen onder de loep nemen en dan ook met de ouders praten, om zo te trachten tot de kern van het probleem door te dringen.

Bron: Gazet van Antwerpen


Terug