Home Page

Icon   MET PESTEN MOET JE NIET SPOTTEN
Icon   E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

Toneelvoorstelling "Game Over" toont Etten-Leurse scholieren pestleed
Etten-Leur - "Kus mijn schoen," beveelt scholiere Sylvia haar klasgenote Marjolein op bijtende toon. Voor het lieve, ietwat verlegen meisje zit er niets anders op dan gehoor te geven aan de nukken van haar ergste kwelgeest. Die heeft Marjolein met steeds heviger schoolplagerijtjes inmiddels bijna murw gepest.

Precies daarom draait het bij de toneelvoorstelling "Game Over; pesten is geen spelletje," die de Groningse theatergroep Benjamin maandagmiddag serveert aan een aantal eerste- en tweedejaars leerlingen van de Etten-Leurse Regina Mundi-school. Met soms behoorlijk confronterende scenes laten de acteurs (later dit jaar onder meer nog in actie in Bergen op Zoom en Breda) op het aulapodium zien hˇe ver schoolpesterijen kunnen gaan.

Geblinddoekt

Tijdens de voorstelling lijken de (brugklas)scholieren nog niet erg onder de indruk. Ook als slachtoffer Marjolein door Sylvia en "meeloper" Andries tijdens de gymnastiekles wordt geblinddoekt en vastgebonden, weerklinkt er - spaarzaam - gegiechel vanuit de zaal. Maar tijdens het "evaluatie-gesprek" dat lerares Irene van der Vaart met haar brugklassers houdt, blijkt een groot aantal van hen (vroeger) zelf wel degelijk te zijn gepest. Als een van de meisjes de anderen vertelt hoe erg ze eerder - vanwege haar buitenlandse afkomst - op school is geplaagd, barst ze in snikken uit. "Pesten kan zo erg worden, dat je wel vanaf de flat naar beneden zou kunnen springen," weet ze. Een andere leerlinge vertelt dat zij omdat ze moeite had met rekenen zo erg werd geplaagd, dat ze op het laatst maar van school wegbleef.

Excessen

Om dergelijke excessen onder de Regina Mundi-scholieren zo veel mogelijk te voorkomen, heeft de schoolleiding een aantal jaren geleden een uitgebreide anti-pestcampagne opgezet. "Daarbij stellen de diverse klassen aan het begin van het schooljaar elk een eigen zogenoemd pest-contract op," aldus adjunct-directeur JosÚ Heijnen. "Ze beloven bijvoorbeeld niet over elkaar te zullen roddelen, of elkaar uit te lachen. Ook later in het jaar komt het onderwerp pesten in onze "sleutellessen" overigens steeds weer terug."

Aan het einde van haar kringgesprek drukt lerares Irene de brugklassers echter toch nog maar eens op het hart dat "met pesten niet moeten spotten," zelfs niet voor de grap. "Ook al gebeurt zoiets ergs niet bij ons op school," spreekt ze zichzelf en de kinderen nog even moed in.

Bron: De StemTerug