Home Page

Icon   AANTAL TELEFOONTJES NAAR WEST-BRABANTSE
       KINDERTELEFOON GESTEGEN

Icon   E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

ROOSENDAAL - Het aantal telefoontjes naar de West-Brabantse Kindertelefoon is vorig jaar met 38 procent gestegen. In totaal zijn er 8428 'serieuze' gesprekken gevoerd, dat zijn 2323 telefoontjes meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Kindertelefoon West-Brabant over 1997.
De Kindertelefoon is een telefonische hulpverlening waar jongeren tussen acht en achttien jaar met hun problemen terecht kunnen. De besproken onderwerpen lopen uiteen van seksualiteit, pesten, problemen thuis, tot de schoolkeuze van de beller.
"Het is niet zo dat kinderen tegenwoordig meer problemen hebben", zegt J. Bekkers, directeur van de Kindertelefoon Brabant. "De stijging van het aantal telefoontjes komt doordat de Kindertelefoon steeds bekender wordt. En de telefoonverbinding is verbeterd. Vroeger vielen er door het beperkte aantal lijnen veel telefoontjes weg en nu niet meer."

Vervelen
Naast de ruim achtduizend serieuze gesprekken kregen de vrijwilligers van de Kindertelefoon West-Brabant ook nog 3548 'niet-serieuze' bellers aan de lijn. Die kinderen verzinnen vaak een verhaal om te kijken hoe de Kindertelefoon werkt of omdat ze zich simpelweg vervelen. Ook legden bijna zevenduizend kinderen de hoorn direct na het opnemen weer op de haak.
Opmerkelijk is dat er bijna twee maal zoveel meisjes naar het gratis telefoonnummer bellen dan jongens. De grootste groep bellers bestaat uit meisjes van dertien tot en met vijftien jaar oud.
Nog steeds gaan de meeste gesprekken over seksualiteit. Bijna een vijfde van de kinderen belt daarover. In 1996 was dat echter nog meer dan een vijfde.
Steeds meer jongeren belden om informatie over een bepaald onderwerp op te vragen, dat verklaart misschien ook dat de meeste gesprekken steeds korter duren.

Net haalbaar
In totaal zijn in Brabant vier kindertelefoonorganisaties actief. Een toekomstig probleem is de financiering van het gratis nummer. Door vrijwilligerswerk, donateurs, fondsen en sponsors is het net haalbaar.
J. Bekkers: "Maar de huidige financiers vinden dat het in de toekomst een taak van de overheid moet zijn. Er is nu al een tekort van negenduizend gulden per kindertelefoon. Dat wordt nu gefinancierd door enkele gemeenten. Volgend jaar is er een tekort van twintigduizend gulden. Dat wordt ook opgevuld door enkele gemeenten, de provincie en donateurs.".

Bron: De Stem


Terug