Home Page

Icon   EEN PESTGEVAL
Icon   E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

Door Drs. Bob van der Meer

In navolging van de Stichting IdeŽle Reclame (Sire), die een nieuwe campagne tegen pesten op school is begonnen, brengt de landelijke organisatie voor ouders komende week De Pesttest uit. De Pesttest is een soort computerspelletje met behulp waarvan leerlingen en leerkrachten kunnen zien of er wordt gepest. De ouders hebben de test uitgebracht omdat nog lang niet alle scholen pesten serieus nemen. Een voorbeeld:

Een vader had gemerkt dat zijn zoon niet meer zo lekker in z'n vel zat en had hem gevraagd of er iets aan de hand was. Zijn zoon had hem toen verteld dat hij door klasgenoten bijna dagelijks werd mishandeld. Vanaf het begin had hij dit gemeld aan zijn mentrix, die zijn klachten echter niet onderzocht. Pas nadat de vader na een zware mishandeling van zijn zoon een boze brief had gestuurd, reageerde de conrector. Zij belde op om over het voorval te praten, maar vertelde haar verhaal aan de 85-jarige slechthorende moeder van de vader. Die wist zich later niet meer te herinneren wie gebeld had noch waar het om ging. Niet lang daarna kreeg de vader een brief van de conrector waarin hem duidelijk werd gemaakt, dat hij de gemaakte afspraak niet was nagekomen. Toen de vader de situatie had uitgelegd, werd alsnog een gesprek gearrangeerd met de conrector en de mentrix. Tijdens het gesprek noemde de mentrix meermalen de door de vader naar de school gezonden brieven "dreigementen". De conrector suggereerde enkele keren dat de blauwe plekken van de jongen afkomstig zouden kunnen zijn van vriendschappelijke duwtjes van klasgenoten. Verder legde ze uit dat sommige kinderen heel snel bloeduitstortingen vertonen en vroeg of z'n zoon misschien hemofilie heeft. Aan het einde van het gesprek werd met de vader afgesproken dat zijn zoon elk voorval bij de conrector kon melden. Zij op haar beurt zou de vader hierover informeren. Omdat het pesten en mishandelen echter door bleven gaan, stuurde de vader een fax aan de conrector, waarop de mentrix de jongen onderhanden nam en letterlijk tegen hem zei: ,,Ik ben hartstikke boos op je, omdat je alles aan je vader hebt verteld en niets aan mij. Nu heeft hij weer een dreigbrief geschreven." Ook de conrector probeerde de jongen het zwijgen op te leggen. Ze zei hem letterlijk: ,,Denk eraan, als je klachten hebt, bij mij komen. Je vergeet daarna alles wat je hierover hebt gezegd. Het zit dan in mijn laatje." De zaak escaleerde: een medescholier bewerkte de jongen met een bezem. Het slachtoffer meldde dit aan de mentrix, waarop zij de dader en hem voor een gesprek uitnodigde. Toen de dader had uitgelegd dat het een uit de hand gelopen stoeipartijtje was geweest, mocht hij gaan. De mishandelde moest blijven en kreeg te horen dat hij een klikker was, met een daaraan gekoppelde vraag hoe het voelde om een klikker te zijn.

Voor scholen die pestproblemen op deze manier "oplossen", help geen enkele campagne en geen enkele test. Een proces misschien?

Bron: Dagblad De Telegraaf


Terug