Home Page

Icon   STEEDS MEER PEST-OPROEPEN IN ANTWERPEN
Icon   E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

Pesten blijft, alle campagnes en organisaties ten spijt, het belangrijkste onderwerp van gesprekken bij de Antwerpse Kinder- en Jongerentelefoon (KJT). Verveling en slechte schoolrapporten maken maar een miniem deel uit van de oproepen. De meeste kinderen en jongeren bellen trouwens niet over problemen, maar gewoon om een babbeltje te slaan. Wat wel stijgt, is het aantal hijgtelefoons. Kris Goossenaerts "Maar ook dat soort telefoons blijft welkom", verduidelijkt KJT-co÷rdinatrice Rita Van Pottelberge, die al tien jaar ervaring heeft. "Het gaat om jongeren tussen de 16 en 20 jaar die hun verhaal kwijt willen. Of beter: hun ding willen doen." In tegenstelling tot wat verwacht werd, is de vakantieperiode kalm voor de Kinder- en Jongerentelefoon. "De verveling schijnt mee te vallen bij de kinderen", zegt Rita Van Pottelberge. "Ze zijn spitsvondig genoeg om nieuwe bezigheden te ontdekken."
Vorig jaar belden 2.391 kinderen en jongeren naar de KJT. Een stijging van 8% tegenover 1995. Opvallend is het groot aantal bellers dat meteen de hoorn neergooit (1.385 van de 2.391 oproepen). "Kinderen of jongeren die gewoon eens willen testen of we wel bestaan", verduidelijkt Rita Van Pottelberge.
"Meestal bellen ze later terug met een echt probleem."
Het zijn vooral meisjes (62,5%) die bellen. "Jongens wenen nog steeds niet en uiten minder gemakkelijk hun emoties", reageert Rita Van Pottelberge. "Als ze al bellen, gaat het dikwijls om zeer directe informatie. Meisjes durven gemakkelijker hun gevoelens bloot leggen."
Opvallend is dat er bij de KJT vorig jaar geen Dutroux-effect speelde. "Er waren opvallend weinig telefoons - of toch niet meer dan anders - over kindermishandeling en pedofilie", zegt Rita Van Pottelberge. "Wel belden ouders met de vraag hoe "ze dat allemaal aan hun kinderen moeten uitleggen."
De problemen van de jeugd zijn niet klein. Zo'n 107 oproepen gingen over psychologische problemen en 18 over zelfmoord.
"Gelukkig is het aantal zelfmoorden miniem", vertelt Rita Van Pottelberge. "Maar ik voel me telkens weer machteloos en kwaad. Het is frusterend dat we nooit weten hoe het afloopt.
Want het is onvoorstelbaar wat mensen jongeren aandoen." Of wat jongeren elkaar aandoen. Het gros van de oproepen gaat nog steeds over pesten door leeftijdsgenoten. "Daar is in die tien jaar dat ik dit werk doe, niets aan veranderd", vindt Rita Van Pottelberge. "En het pesten gaat soms erg ver. Met dagelijkse fysieke vernederingen. Gelukkig begint er nu op scholen iets te bewegen."
Het vrijwilligerswerk bij KJT blijft interessant. "Het is boeiend om te weten wat er bij de gasten leeft", besluit Rita Van Pottelberge. "En plezant. Zo kampen ze dikwijls met problemen met het aanmaken of rond vakantieliefdes. Voor hen een drama, voor ons dikwijls gewoon grappig. En er zijn er veel die gewoon bellen om een mop te vertellen."
Kinder- en Jongerentelefoon, elke dag behalve zon- en feestdagen tussen 16 en 20 uur, 078 - 15 14 13.

Bron: Gazet van Antwerpen


Terug