Home Page

Icon   JONGEN PLEEGT ZELFMOORD
Icon   E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

Pesten op school is een probleem

In Kortrijk pleegde een jongen van 13 jaar zelfmoord. Hij hing zich op aan een boom in de tuin van zijn ouders. Hij was het pesten op school beu. Het is de eerste keer dat zoiets bij ons gebeurt. Pesten op school is een groot probleem geworden. In Japan is het probleem nog groter. Regelmatig plegen er scholieren zelfmoord omdat ze gepest worden. Onderzoekers in Japan zeggen dat de druk op de kinderen te groot is. De school eist dat ze steeds meer en beter doen. Wie dat niet aankan, begint anderen te pesten.

Klein
De jongen uit Kortrijk zat in het eerste jaar van de technische school. Hij was een jaar ouder dan de andere leerlingen. Maar hij was klein van gestalte. Hij was ook nogal stil. Daarom werd hij vaak gepest. Soms kwam hij thuis met blauwe plekken en schrammen. Hij kon het ook niet goed vinden met zijn buur in de klas.

Ouders
De ouders hadden al enkele keren geklaagd bij de directeur. Ze vroegen ook of hun zoon een andere plaats in de klas kon krijgen. Maar het pesten bleef duren. Vorige maand spraken de ouders nog met de directeur.

School
De directeur van de school geeft toe dat de jongen in een 'moeilijke klas' zat. "Maar de zelfmoord kan niet alleen aan het pesten liggen", zegt hij. Volgens de directeur waren er wel problemen in het begin van het schooljaar. Maar de toestand zou daarna verbeterd zijn.

Aandacht
De laatste jaren kwam er meer aandacht voor pesten op school. Maar blijkbaar nog niet genoeg. Dat toont deze zelfmoord aan. Veel scholen deden al iets aan het pesten. Maar er moet het hele jaar door aandacht voor zijn.

Overal
Pesten op school is niet nieuw. Het gebeurde vroeger ook al. En het gebeurt op alle scholen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 4 leerlingen in de lagere school gepest wordt. In middelbare scholen is dat 1 op 7. Ten minste 1 kind op 20 moet het elke week verdragen. Het aantal pestkoppen ligt even hoog. In elke Vlaamse klas is er dus gemiddeld 1 grote pestkop en 1 zondebok.

Redenen
Alle redenen zijn goed om gepest te worden. Maar sommige kinderen hebben meer kans. Er anders uitzien bijvoorbeeld. Dik zijn, een bril dragen, zwak en klein zijn, ros haar hebben,... Ook bij de besten van de klas zijn, kan een reden zijn. Jongeren die gepest worden hebben er geen verweer tegen. Na een tijdje gaan ze zich alleen voelen en de anderen uit de weg gaan.

Klachten
Vaak weten ouders niet dat hun kind gepest wordt. De gepeste kinderen durven het niet te vertellen. Ze zijn bang dat ze nog meer gepest worden. Vaak hebben ze allerlei andere klachten. Maagpijn, buikpijn, braken, niet meer naar school willen. Maar ook dan weten ouders meestal niet wat er mis is.

Pestkoppen
Ook tegen pestkoppen moet iets gedaan worden. Soms pesten ze uit verveling. Maar de meesten voelen zich niet goed of hebben zelf problemen. Daarom pesten ze. De pestkoppen moeten niet alleen gestopt worden. Ze moeten ook geholpen worden.

Bron: De Standaard, 1998


Terug