Home Page

Icon   PESTKOPPEN GEBRUIKEN GSM
      VOOR DREIGEMENTEN

Icon   E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

LONDEN (ANP). Telefonische hulpdiensten en organisaties tegen pesten krijgen steeds meer meldingen van schoolkinderen dat ze bedreigd worden via GSM-tekstdiensten. Bedreiging met de dood vormt geen uitzondering, meldde de Britse krant The Times zaterdag. De klachten zijn toegenomen sinds Kerstmis, toen in Groot-BrittanniŽ naar schatting vijf miljoen mobiele telefoons cadeau werden gegeven, vooral aan kinderen.
Veel ouders hebben een GSM aan hun dochters gegeven voor de veiligheid, zodat ze steeds een middel bij de hand hebben om alarm te slaan als er 'iets' gebeurt. Maar ook leerlingen die erom bekend staan dat ze anderen het leven zuur maken met pesterijen, intimidatie en bedreigingen hebben zo'n presentje onder de kerstboom gevonden.
Veel kinderen nemen hun toestel mee naar school. Daar krijgen ze dan soms zeer bedreigende en angstaanjagende teksten op te lezen. Pauline Hasler van de Anti Bullying Campaign raadt ouders van slachtoffers aan die boodschappen niet te wissen, maar ze te bewaren en ermee naar de politie te gaan. "Die kan de gegevens in de telefoon gebruiken als bewijsmateriaal omdat de afzender van de boodschap te traceren is."
Hasler vertelde The Times over een zaak van een 14-jarig meisje dat een voormalig vriendinnetje met een mes had bedreigd. Ze werd drie dagen van school geschorst, maar bleek daarvan niet onder de indruk. Zij gebruikte haar GSM om een dreigement naar de telefoon van haar slachtoffer te sturen. Het meisje was daardoor zo bang geworden dat ze haar huis niet meer uitdurfde. Uiteindelijk werd de daderes door de politie opgespoord en gewaarschuwd.

Bron: ANP, 11 maart 2000


Terug