Home Page

Icon   BRITS MEISJE EIST SCHADEVERGOEDING
      VAN SCHOOL

Icon   E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

De ouders van een negenjarig Brits meisje spannen een rechtszaak aan tegen een school in Nottingham. Zij willen bescherming voor hun dochter tegen pesterijen van schoolgenootjes en een schadevergoeding. Verity Ward wordt al anderhalf jaar geschopt, geslagen en uitgescholden en heeft daardoor lichamelijke en geestelijke schade opgelopen, meldde The Times gisteren.

De Bramcote Hills basisschool zou daar niks tegen hebben gedaan. Schooldirecteur Andrew Pear son zegt juist dat alle klachten over pesterijen serieus worden genomen en zal de eisen van de ouders aanvechten.

Eerder dit jaar eisten en kregen de ouders van de dertienjarige Amie Salmon uit hetzelfde Nottingham een persoonlijke lijfwacht toegewezen voor hun dochter. Op de Glaisdale Comprehensive werd Amie dagelijks getreiterd omdat ze klein van stuk is, vertelde ze in The Guardian. Haar ouders haalden Amie van school tot er 'passende bescherming' was. Dat werd Amie's klassenlerares. Die begeleidde het meisje tijdens de lessen, in de pauzes en bij toiletbezoek. Maar de groep pesters liet Amie niet met rust. Met bescherming zal ook Verity dus niet zijn geholpen.

Meer kans maken de ouders van Verity Ward op een schadevergoeding. Enkele jaren terug kocht een Britse verzekeringsmaatschappij een jongeman af die zijn vroegere school voor de rechter had gesleept omdat hij nog zoveel last ondervond van pesterijen tijdens zijn schooljaren. De verzekeringsmaatschappij van de school betaalde de man 20.000 pond uit vrees dat hij voor de rechter zijn gelijk zou krijgen en dan 'was het hek van de dam'.

De Zweedse Johanna Rosen qvist (21) was in november vorig jaar de eerste die met succes haar middelbare school voor de rechter daagde. De Zweedse rechtbank veroordeelde het bestuur van de school in Grums tot een geldboete van ruim 70.000 gulden. De school had, aldus de rechter, weinig ondernomen om een einde te maken aan het dagelijkse gepest.

In Nederland is nog niemand naar de rechter gestapt om een school vanwege pesterijen aan te klagen. Volgens Rob Limper, directeur van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) kloppen ouders eerder aan bij klachtencommissies. Limper is lid van zo'n klachtencommissie. "Als een kind regelmatig wordt gepest en ouders hebben hun best gedaan daar met het schoolteam over te praten, maar krijgen steeds nul op rekest, dan is de kans groot dat de klacht gegrond wordt verklaard. Wij geven de school dan het advies een antipestbeleid in te voeren. De school is gek als ze niets doet. Er is zo veel aanbod in Nederland aan antipestprojecten. Met zo'n dossier van de commissie zouden ouders denk ik met succes naar de rechter kunnen stappen."

Dat dat tot nu toe nog niet is gebeurd komt volgens Limper ook omdat er sinds 1995 (Nationale onderwijsprotocol) landelijke en structurele aandacht is voor het pesten in basis- en voortgezet onderwijs. "Destijds is afgesproken het een basisschoolgeneratie lang, acht jaar dus, op de agenda te houden." En het helpt, meent hij. "Uit onderzoek uit 1999 naar het geweld op basisscholen bleek dat pesten de enige vorm van geweld is waarbij een positieve ontwikkeling was te zien. 43 procent van de leerkrachten merkte dat het pesten op hun school afgenomen was, na invoering van een veiligheidsbeleid. Da's toch een behoorlijk resultaat."


Bron: Trouw, 8 maart 2000


Terug