Home Page

Icon    HERKENNEN DAT UW KIND GEPEST WORDT
Icon    E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

Voor ouders is het over het algemeen bijzonder moeilijk om er achter te komen of hun kind het slachtoffer is van pesterijen. Wellicht hebben opmerkzame ouders een verandering in het gedrag van hun kind bespeurd, of geconstateerd dat de eetlust niet optimaal is, of zelfs dat het kind slecht slaapt. Als u aan het kind vraagt wat er aan de hand is, zal het in de meeste gevallen ontwijkend antwoorden. Een kind dat gepest wordt zal bijna altijd bang zijn en er zich voor schamen om te moeten vertellen dat het op school gezien wordt als een raar, lelijk of dom kind, waarmee je maar beter niet kunt omgaan.

Als het uiteindelijk toch zover komt dat het kind z'n geheim blootgeeft, hoe reageer je dan als ouder? In ieder geval niet door het af te doen met de opmerking dat u vroeger zelf ook gepest werd en toch groot bent geworden. Waar een kind ook niks aan heeft, is zeggen dat het zich er niets van aan moet trekken. Neem als ouder de pesterijen serieus en vergelijk het probleem van het kind niet met wat zich eventueel in uw eigen jeugd heeft afgespeeld. Neem alle tijd om het probleem van het kind aan te horen en probeer het vertrouwen te geven door te vertellen met de leerkracht over het probleem te praten en het te helpen oplossen.

Voor het oplossen van het probleem is niet één vastgestelde weg, maar het ligt wel voor de hand om te beginnen met het aanspreken van een docent, of de docent, van het kind. In een aantal gevallen levert dit te weinig op en moet het een stapje hogerop gezocht worden bij het hoofd van de school. Maar ook dan kan resultaat uitblijven. Als ouder kun je er maar beter van uitgaan, dat vele docenten en schoolhoofden nog steeds geen onderscheid weten te maken tussen plagen en pesten.Voor ouders is het over het algemeen bijzonder moeilijk om er achter te komen of hun kind het slachtoffer is van pesterijen. Wellicht hebben opmerkzame ouders een verandering in het gedrag van hun kind bespeurd, of geconstateerd dat de eetlust niet optimaal is, of zelfs dat het kind slecht slaapt. Als u aan het kind vraagt wat er aan de hand is, zal het in de meeste gevallen ontwijkend antwoorden. Een kind dat gepest wordt zal bijna altijd bang zijn en er zich voor schamen om te moeten vertellen dat het op school gezien wordt als een raar, lelijk of dom kind, waarmee je maar beter niet kunt omgaan.


Terug