Home Page

Icon    WAT JE ZELF KUNT DOEN
Icon    E-mail: hulp@pesten.net

onafhankelijke website www.pesten.net

Als je het slachtoffer bent geworden van pesten kan dat een groot probleem voor je betekenen. Van de ene op de andere dag is je leven veranderd; is het waarschijnlijk grondig "verpest": volledig beheerst door ellende. Misschien heb je af en toe of zelfs bijna dagelijks last van je pester(s). Het kan zijn dat je in het verleden gepest bent en hier nog steeds onder gebukt gaat. Om een slachtoffer van pesten te zijn, is iets waarvoor jij je beslist niet hoeft te schamen. Misschien is het een schrale troost, maar dagelijks worden alleen al in Nederland honderden jongens en meisjes gepest. Ook zij denken wellicht net als jij, dat je helemaal alleen staat met je probleem. Een logische gedachte, maar dat is beslist niet het geval. Er is altijd wel iemand in je directe omgeving die je om raad en daad kunt vragen en het probleem aan voor kunt leggen. Praten met iemand van een hulpinstantie bij jou in de buurt kan vaak ook leiden tot het oplossen van een deel van je probleem. Maar hoe ongeloofwaardig het misschien ook klinkt: het meeste kun jij zelf doen om je van je pester(s) te bevrijden. De makers van deze hulpsite willen je helpen om de eerste stap te zetten. Dat doen we door je het nu volgende vijf-stappenplan aan te bieden. Veel succes toegewenst en misschien horen wij in de toekomst van je hoe jij je pestprobleem hebt overwonnen!

In het kort:
Stap 1: Geef voor jezelf toe dat je een probleem hebt
Stap 2: Probeer de situatie waarin je verkeert beter te begrijpen
Stap 3: Schrijf op wat je dwars zit
Stap 4: Praat met iemand over je probleem
Stap 5: Verlos jezelf van je pester(s)

Stap 1: Geef voor jezelf toe dat je een probleem hebt
Gepest worden is heel vernederend. Het veroorzaakt veel pijn en verdriet. Het is verschrikkelijk om rond te lopen met het gevoel dat je stom, lelijk en waardeloos bent, kortom: dat er niets goed aan je is. Het is een ramp om elke dag te moeten leven met de angst en onzekerheid om opnieuw gepest te worden. Veel slachtoffers van pesterijen proberen de werkelijkheid te ontvluchten. Ze doen dat bijvoorbeeld door zich op te sluiten in hun kamer zodat ze niets met anderen te maken hebben. Of door veel televisie te kijken om er maar niet aan te hoeven denken. Vaak zonder hierin erg te hebben creŽren zij hun eigen wereld, ver weg van iedereen; ook van vader, moeder, broer of zus. Deze weten dan ook vaak niet dat hun naaste met een heel groot probleem rondloopt. Ze kunnen dus ook geen hulp bieden. Ook al voel jij je veilig op je eigen kamer en kan het nog zo prettig zijn om naar de televisie te kijken, je moet onder ogen zien dat je eigenlijk nooit voor de realiteit kunt weglopen. Immers, door op deze manier te blijven leven, blijft alles zoals het is. Telkens zal er weer een nieuwe dag aanbreken vol met vernedering en ellende. Ook al is het nog zo moeilijk, geef voor jezelf toe dat je een probleem hebt; misschien lucht het een beetje op.

Stap 2: Probeer de situatie waarin je verkeert beter te begrijpen
Uitzonderingen daargelaten, gepest worden is nooit je eigen schuld. Jij hebt er niet om gevraagd. Niemand wil gepest worden en niemand verdient het om gepest te worden. De meeste mensen die gepest worden zijn erdoor overvallen; ze zijn er plotseling en onvoorbereid door getroffen. Als je gepest wordt komt dat niet omdat er iets mis met je is; het overkomt je, zonder enige aanleiding. Sterker nog: je kunt eerder zeggen dat er altijd wel iets mis is met mensen die zelf pesten. Waarom zouden ze immers mensen pesten als ze met zichzelf tevreden waren? Pesters kunnen nooit een goede reden opgeven waarom zij een ander pesten; hoe zelfverzekerd zij misschien ook overkomen. Pesters hebben absoluut geen idee waarmee ze bezig zijn en waarom ze pesten. Achter het masker van zelfverzekerdheid schuilt vaak een zielige persoonlijkheid die onzeker is en niet weet wat hij of zij met zichzelf aan moet. Zij uiten zich door het leven van anderen te verzieken. Het geeft hen een kick om over iets of iemand de baas te spelen. Immers op deze manier verbergen zij hun eigen onzekerheid en tekortkomingen. Daarnaast is er nog iets wat belangrijk is om te weten. Hoewel die pester jouw probleem veroorzaakt heeft, zul je het zelf en vaak met hulp van andere mensen op moeten lossen. "Waarom ik?" denk je wellicht: "Ik ben toch niet degene die met pesten is begonnen?" Dat klopt ook wel, maar bedenk dat de pester absoluut niet in je gevoelens is geÔnteresseerd en in de meeste gevallen ongestraft verder gaat met zijn praktijken ten koste van jou. Het is daarom, dat jij de aangewezen persoon bent om de stap te zetten je eens en voor altijd van het tergende juk van de pester en je ellendige gevoelens te verlossen. Hoe moeilijk en oneerlijk het in jouw ogen ook is: er zit niets anders op dan zelf en met mensen die begrip voor je situatie hebben, aan een oplossing te gaan werken.

Kortom:
 1. Probeer te begrijpen dat mensen die zich asociaal gedragen tegenover jou, zelf een groot probleem hebben. Dat de schuld dus niet bij jou ligt, maar bij de ander.
 2. Probeer te begrijpen dat je zelf stappen moet ondernemen om van het probleem af te te komen. Dat de pester dus niets om je gevoelens geeft en je enkel en alleen maar kapot wil maken als jij dat verder toelaat.
Stap 3: Schrijf op wat je dwars zit
De meeste van ons schamen zich ervoor om aan iemand anders te vertellen gepest te worden, of in het verleden slachtoffer van pesten te zijn geweest. Ze verwachten op een muur van onbegrip en ongeloof te stuiten. Een angst die niet altijd onterecht is. Er zijn nu eenmaal mensen die weinig of geen begrip voor anderen kunnen opbrengen. Maar in jezelf kun je zondermeer vertrouwen; jij kunt jezelf alle geheimen die je hebt toevertrouwen. Natuurlijk weet je allang wat je allemaal meemaakt en je misschien nog te wachten staat, maar het lucht vaak op om je verdriet, angst, eenzaamheid en alle nare dingen die je zijn overkomen op te schrijven. Het maakt niet uit op welke manier je dat doet. Het kunnen korte notities zijn, of uitgebreid in bijvoorbeeld een dagboek. Als je de notities of verhalen terugleest leer je gegarandeerd jezelf en de pester beter kennen. Misschien brengt het je zelf wel op een idee om een volgende aanval van de pester af te slaan. Ook al is dit niet het geval "je leert jezelf toch beter kennen" en is het wellicht minder moeilijk om met je probleem om te gaan. Schrijf over alles wat je meemaakt, alles wat je dwarszit; grote dingen, maar vooral ook de kleine dingen. Dingen waarvan je denkt: "Dat vindt een ander onbelangrijk" maar voor jou moeilijk zijn om te verwerken.

Stap 4: Praat met iemand over je probleem
Met andere mensen over je problemen praten lucht altijd op, maar is vaak het moeilijkste van alles. Over het algemeen speelt de vraag: met wie kan ik praten en wie kan ik nog vertrouwen? En als ik iemand heb gevonden om mee te praten, nemen ze mijn verhaal dan wel serieus? Geloven ze het wel? Lachen ze mij niet uit? Maar dit zijn excuses en uitvluchten om je geheim zorgvuldig te bewaren. De tijd verstrijkt en je probleem wordt steeds groter; dat wil niemand. Je bent min of meer aan jezelf verplicht om iemand te zoeken die hulp biedt. Vraag je eens af waarom je het niet aan je ouders hebt verteld, of aan die aardige leraar op school? Vallen zij werkelijk onder de groep mensen met wie jij je geheim niet wilt delen? Blijft er naar jouw mening echt niemand over, dan zijn er altijd nog officiŽle instanties die je kunnen helpen. Daar werken mensen die gespecialiseerd zijn in onder meer de problemen waarmee jij worstelt. Zij weten hoe gezamenlijk een oplossing te vinden om je een leven te geven waarop je recht hebt, namelijk plezier en veiligheid. Welke instanties vraag jij je misschien af. Misschien heb je wel een gehoord van de Onderwijs-, Kindertelefoon of het LAKS; instanties die je beslist kunnen helpen. Probeer maar!
 • de Onderwijstelefoon
  De Onderwijstelefoon is kort samengevat een hulpdienst, vraagbaak en meldpunt op het gebied van onderwijs. Het team van de Onderwijstelefoon bestaat uit professionele krachten: psychologen, pedagogen en maatschappelijk werkers die getraind zijn in de specifieke onderwijssituatie.
  Het gratis telefoonnummer is 0800-1608
 • de Kindertelefoon
  De kindertelefoon kun je gratis bellen. Zij vragen niet wie je bent of waar je woont, ze bepraten alles en alleen maar met jou. De kindertelefoon heeft een landelijk telefoonnummer, dus je hoeft geen telefoonboeken door te zoeken. Je kan ze elke dag tussen 14.00 en 20.00 uur bellen. Interesse?
  Hier is het nummer: 0800-0432
 • het RIAGG
  De afkorting RIAGG staat voor Regionaal Instituut voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg. Het is een organisatie die mensen van alle leeftijden met uiteenlopende problemen probeert te helpen.
  Lijst met adressen en telefoonnummers van het RIAGG
  bij jou in de buurt.
 • het LAKS
  Deze naam staat voor Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Het LAKS is een organisatie van, voor en door scholieren. Het LAKS is als enige scholierenorganisatie door zowel pers, politiek en onderwijsveld erkend als de spreekbuis voor scholieren.
  Telefoon: (020) 638 1792
 • deze Website!
  Wij zijn geen officiŽle instantie, maar wij weten uit ervaring wat het is om gepest te worden. Je kunt ons altijd via e-mail een bericht sturen. Direct reageren kan ook; gebruik dan het tekstformulier. Wij behandelen alle post vertrouwelijk en je hoeft niet je eigen naam en woonplaats te gebruiken. Als je om wat voor reden dan ook geen e-mail terug wilt ontvangen, schrijf dat dan ook in je bericht.
  Het adres is hulp@pesten.net
  Tekstformulier
Natuurlijk kun je ook altijd terecht bij je huisarts; deze kan jou ook raad geven of doorverwijzen naar een van de instanties die bekend zijn met het pestprobleem.

Stap 5: Verlos jezelf van je pester
"Alsof dat zo gemakkelijk is," denk je misschien. Maar er zijn manieren die je kunt proberen om ervoor te zorgen dat je pester ophoudt. Zoals je in de rubriek Wat is pesten kunt lezen, blijft pestgedrag meestal doorgaan omdat iedereen erover zwijgt, ook jij zelf. Het is daarom belangrijk om dat zwijgen te doorbreken. Laat je school weten wat er aan de hand is. Vaak hebben docenten niet in de gaten wat er aan de hand is, willen ze het misschien niet weten, of hebben ze misschien geen tijd voor je. Laat je daardoor niet beÔnvloeden en verhef je stem; zorg dat het pesten op jouw school en in je omgeving stopt. Luister niet naar de vaak onzinnige opmerkingen van onwetende mensen, die zelf geen idee hebben van wat het is om slachtoffer van pesten zijn. Luister naar je hart en gebruik je verstand. Vandaag ben jij het slachtoffer, morgen een ander, dus blijf pesten melden. Luistert je docent niet naar je verhaal, of doet hij of zij er niets aan, ga naar het hoofd van de school of je rector en wijs deze op het gevaar dat in pesten schuilt. Wees niet teleurgesteld als het de eerste keer niet mocht lukken om gehoor te krijgen, maar wees dapper en houdt vol. Uiteindelijk moet de school of omgeving wel naar je luisteren en zal gegarandeerd met een oplossing komen. Iedereen moet met plezier naar school kunnen gaan en zich daar veilig voelen. Een minderheid die wij "pesters" noemen, hebben niet het recht om je dit te ontnemen. Bedenk: alles wat jij doet om het pesten tegen te gaan, kan ook helpen om toekomstige slachtoffers te voorkomen. Scholen kunnen heel veel doen. Daarover kun je meer lezen in de rubriek
Wat jouw school kan doen. Helaas komt het nog te veel voor dat een school je probleem niet serieus wil nemen. Daarover kun je meer lezen in de rubriek Als de school niets doet. In deze rubriek staat beschreven hoe onwillig scholen kunnen zijn en wat jij en je ouders daartegen kunnen doen. Als de school echt niets aan het pestprobleem wil doen, dan moet jij de wijste zijn en denken: "Daar hoor ik niet thuis" en verander van school. Het kan immers niet genoeg gezegd worden: jij moet met plezier naar school kunnen gaan, een veilige school!


<<<<